Page 18 - Annelik Yolculuğu Gebelik ve Doğum Süreci Kitapcığı
P. 18
Lif içeren gıdalar gebelikte yavaşlayan bağırsak hareketlerinin
düzenlenmesi için önemlidir. Tercih ettiğiniz meyve ve sebzeleri
mevsiminde yemeye ve özellikle kabuğu ile yenilen meyveleri iyi
yıkamaya dikkat etmelisiniz.
Her öğünde C vitamini kaynağı sebzelerin (kıvırcık, lahana, biber,
domates, karnabahar vb.) ve meyvelerin (kuÅŸburnu, portakal,
mandalina, elma, ÅŸeftali vb.) yenilmesi, besinlerde bulunan demirin
vücutta emilmesine yardımcıdır. Yemeklerle birlikte veya yemeklerden
hemen sonra çay ve kahve içmemelisiniz, bu durum demir emilimini
azaltarak kansızlığa neden olmaktadır. Ağır metal ve zirai ilaç içeren
gıdaları tüketmemelisiniz.
Vitaminler ve Mineraller
Gebelikte B6 vitamini, B12 vitamini, folik asit, demir ve kalsiyum
gereksinimi artar. Folik asit desteği, nöral tüp defekti riskini
azaltmaktadır. Vitamin ve mineral desteği için hekime başvurmalısınız.
Demir ilacını tercihen aç iken almalısınız. (Aç iken alınmadıysa yemekten
1 saat önce veya yemekten 2 saat sonra alınabilir.) Demir ilacını; süt,
yoğurt, peynir, kefir gibi kalsiyum içeren gıdalarla birlikte almamalısınız.
Bakanlığımız tarafından gebelere demir ve D vitamini destek programı
yürütülmektedir. Tüm gebelere 16. gebelik haftasından başlayarak 6 ay
ve doğum sonu 3 ay olmak üzere toplam 9 ay boyunca günlük 40-60
mg elementer demir, 12. gebelik haftasından başlayarak doğum sonrası
6. aya kadar 1200 IU (9 damla) günlük D vitamini desteği önerilmektedir.
Gebeler İçin Gerekli Günlük Besin Miktarı
Besin Miktar
Süt, yoğurt 2 su bardağı (400-500 ml)
Peynir 2 porsiyon (60 g)
Kırmızı et, tavuk, balık 3-4 porsiyon
Yumurta, kuru baklagiller 1 porsiyon
Taze sebze ve meyve 5-7 porsiyon
Tahıllar 4-6 dilim
Ekmek Hiç veya 2-3 porsiyon
Pirinç, bulgur, makarna vb.
16